"Aki nem képes szeretni a legkisebb teremtményeit, az nem érdemli az anyatermészetet."
Takashi Amano (1954-2015)

 

 

Takashi Amano 1954-2015

Kiváló ember távozott el közülünk. A japán Takashi Amano mesternek az emberi kultúrához való egyik legnagyobb hozzájárulása az, hogy közelebb hozott minket a természethez - a növényes akvárium koncepciójának megteremtésével.

Több évtizedes munkásságával új stílust teremtett és tömegeket hozott vissza az akvarisztikába. A karizmatikus személyisége világszerte sokezer követőre talált az akvakertészek személyében. A nevéhez fűződik a Nature Aquarium - azaz növényes akvárium - megteremtése. Az általa alapított vállalkozás, az ADA (Aqua Design Amano) termékei a mai napig az akvarisztika csúcsminőségét képviselik, a kompromisszum nélküli tökéletességet, az etalont. Az általa felfedezett és a nevét viselő algaevő garnélafaj egyedülálló segítséget nyújt nekünk az alga elleni harcban. A természetfotói, műfaj-újító víz alatti alkotásai és a Niigata városa mellett található ADA Galéria egyedülálló inspirációt nyújtanak mindenkinek.

Cégünket is az általa teremtett csodálatos víz alatti világ inspirálta és keltette életre évekkel ezelőtt. Mi, a Green Aqua alapítói köszönjük neki, hogy személyesen is ismerhettük, hogy vendégül látott minket az otthonában, hogy megváltoztatta az előtte élt életünket. Számunkra - és világszerte rengeteg akvarista számára mindig is különleges ember marad.

Hiánya hatalmas űrt hagy az akvarisztikában, de öröksége és az általa teremtett világ tovább él majd mindannyiunkban. 


Nyugodj békében, Mester.
Köszönjük azt a rengeteg inspirációt amit adtál.... 
Őszinte részvétünk a gyászoló családnak.

Takashi Amano 1954-2015
Takashi Amano 1954-2015
Takashi Amano 1954-2015
Takashi Amano 1954-2015

A 2013-as Tokyo-Niigata látogatásunk alkalmából megkértem Amano Mestert, hogy dedikálja a belépőmet, és írja oda a Green Aqua szót japán írásjelekkel a nevem fölé:

 

NA Party belépő - Amano aláírásával

 

 

 

"Az emberek - a legutolsónak érkezett élőlények ezen a 4 milliárd éves bolygón - elértek arra a szintre, hogy elpusztíthatják a természetet. A valaha tiszta víz eliszaposodik, az üde zöld vidékek elvesztik színüket. Az életszínvonal emelésével az emberek saját természeti környezetüket, és ezzel magukat teszik szegényebbé. Sivár környezetben pedig csak sivár lelkek élhetnek. Emlékeznünk kell arra, hogy mi magunk is a természet részei vagyunk. Az akváriumok építésével és fenntartásával az emberek újratanulhatják a bonyolult kapcsolatot a különböző életformák, a növények, halak, mikroorganizmusok és saját maguk között. A gazdagság és szépség - a kiegyensúlyozottság és a harmónia eredménye. Az akvarisztika a legjobb út ennek az igazságnak a megismeréséhez." - Takashi Amano 1954-2015.