Egy növényes akvárium akkor lesz igazán látványos, ha az elemeit sikerül harmonikus kompozícióba rendezni. A növények lehetnek akármennyire egészségesek és különlegesek, ha az elrendezésükre nem figyelünk oda, az összhatás unalmas marad. Itt megismerhetsz néhány alapszabályt, amik hasznos segítséget jelentenek a kezdeteknél.


Csoportosíts

 

A szálas (stem) növények akkor mutatnak jól, ha csokorba fogod őket. A tőlevélrózsás (rozettás) növények önmagukban is csokrot alkotnak, de itt is szerencsésebb, ha nem szórod őket szét egyenletesen az akváriumban, hanem kisebb-nagyobb csoportokba rendezed őket. Egy-egy magányos növény kellemes látvány lehet, de a sok önálló szál csak esetlenné és zavarossá teszi az összképet.


Kerüld a szabályosságot

 

Egy akvárium akkor igazán szép, ha az elrendezése természetesnek hat, még akkor is, ha amúgy lehetetlen elemeket kombinálunk. Akár egy műanyag várrom is mutathat esztétikusan, ha a növényzetet természetszethűen rendezzük el körülötte. Ennek pedig alapvető feltétele, hogy kerüljük a szabályos, ismétlődő mintákat, például az egyenlő távolságokat és az azonos alakú dekorációs elemeket. Akár kövekről, faágakról vagy növénycsoportokról van szó, szerencsésebb, ha méretük és formájuk nem teljesen egyforma. A közös szín és textúra teszi összetartozóvá az elemeket, az eltérő méret és a látszólag véletlenszerű elrendezés pedig természetessé. A felismerhető páros számok sem tesznek jót az esztétikának. (Például a virágkötők is mindig páratlan számú  virágot használnak. ) Négy karakteres kő együtt zavaró. Három kő csoportja és egy önálló negyedik viszont már nem váltja ki ezt a hatást. Sok elemnél már nem érvényesülnek a páros számok, a négy és a hat még könnyen felismerhető, de fölötte a szemünk már nem egyenként fogja be az elemeket, hanem a csoport egészét érzékeljük.


A szimmetria ősellenség

 

A tengelyes szimmetria szép dolog, de teljesen természetidegen. Ha egy akváriumban, vagy akár egy kertben fedezzük fel, akkor az agyunk öntudatlanul is mesterségesnek ítéli a látványt. Ha a természetes hatás a célunk, akkor a szimmetriát nagy és kis léptékben is kerülnünk kell, jó messziről. Egy nagyjából szimmetrikus kompozíció még lehet természetesen  szép, amennyiben az elemei elég szabálytalanságot tartalmaznak. A növények önmagukban gyakran szimmetrikusak, ezt eltérű távolságú csoportokba rendezéssel törhetjük meg. A tengelyes szimmetria gyakran páros számokat is jelent. Ha az elemeket kimozdítjuk a szimmetriából, akkor a páros számokat is nehezebb felismerni. Két hasonló dekorációs elem használata erősen hajlamosít a szimmetriára és karakteres páros számot is jelent, ilyenkor különösen fontos, hogy feltűnő eltérést hozzunk létre köztük.